Skoda 720

 

Takk for artikkel om Skoda 720 i det siste medlemsbladet. Det var et hyggelig gjensyn med en flott bil. Jeg har faktisk sett bilen på fabrikken i Mlada Boleslav da den var ganske ny. Det kan ha vært i 1968 eller 70. Den sto da inne på utviklingsavdelingen sammen med andre prototyper og ”utviklingsprosjekter”. (Jeg kommer tilbake til hvorfor jeg bruker gåseøyne) Jeg falt pladask for den bilen og åpnet alle luker og deksler, prøvesatt setene, studerte helaluminiumsmotoren og ikke minst hjuloppheng og understell. Det eksemplaret jeg så hadde 1500 emblem men vi ble fortalt at motoren var en 1800 til testing. Bilen var sort og med de blanke listene, støtfangere og alt på plass var den helt ferdig utviklet og, etter min og avdelingens mening produksjonsklar. Jeg bestemte meg der og da for at jeg uansett pris ville strekke meg laaaangt for å få tak i en av de første som kom til Norge.

 

Russerne fikk skylda for mye og i tillegg den vanlige vestlige propagandaen bidro tsjekkerne naturlig nok i stor grad til mytedannelser og nedvurdering av dem etter overgrepet i 1968. Det er nok ikke noe hold i påstandene om at de blandet seg direkte inn i bedriftsøkonomiske forhold som beskrevet i artikkelen. Det ville også være mot Sovjets interesser ettersom Tsjekkoslovakia i COMECON samarbeidet (Østeuropeisk EU-lignende handelsorganisasjon) var tildelt nettopp produksjon av sivile og militære kjøretøyer som en av sine oppgaver. Som ansatt hos Skodaimportøren traff jeg ofte representanter for fabrikken og jeg hadde venner ansatt der. Ved en rekke anledninger etterlyste jeg lanseringen av 720. Jeg visste ikke modellbetegnelsen da, men ingen var i tvil om hvilken bil jeg mente. De forklaringene jeg da fikk virker troverdige sett i den historiske fasitens lys.

 

Fabrikken var innstilt på å sette bilen i produksjon og argumenterte sterkt for at den ville selge bedre på de vestlige markedene og derved skaffe landet hardt tiltrengt valuta. Det var et argument som ”klang” godt også i departementet men problemet var at Skoda solgte alt de greide å produsere allerede, ikke minst til Sovjet. Det gjorde de i en nesten ny fabrikk (1964) som ble bygget for å produsere 1000 MB. Det var umulig å legge ned en produksjonslinje som solgte hele produksjonskapasiteten for å satse på en ny (og dyrere) modell. Å bygge en ny fabrikk for å produsere 720 ville kreve store investeringer i gangbar valuta, noe Tsjekkoslovakia ikke hadde nok av. Man kan si at bilen ikke kom i produksjon p.g.a. mangel på det den skulle skaffe mer av.

 

For å forstå min versjon slik jeg oppfattet den må man huske på at på denne tiden var ”Den kalde krigen” ikke slutt. På det økonomiske området var jo nettopp valutaspørsmålet en av snubletrådene som vesten la ut for østeuropeisk industri. I spørsmålet om Skoda 720 kan man vel si at det virket slik at vestlig bilindustri slapp å forholde seg til en brysom konkurrent. I et fredeligere og mer rettferdig Europa ville jeg kanskje ha kjøpt en 720 i 1971 i stedet for den 110R som jeg kjøpte.

 

Terje Enger

Pensjonert bilbransjemann