"I förnuftets tjänst"

Du kanske känner till att Skoda lämnade Sverige i mitten på 70-talet. I hela 20 år saknades märket i vårt land. Bakgrunden till detta var två misslyckade s.k älgtest inför några journalister. Men med hjälp av VW har nu Skoda genomfört en makalös resa tillbaka. Jag har beskrivit hela resan från insidan i boken - I förnuftets tjänst.

Boken är mycket komplett och berättar om: VW:s köp av Skoda, mitt första möte med Skodas utvecklingschef - svensken Hans Folkesson, första inblicken i framtiden, utmaning och beslut, start av importören Skoda Auto Sverige, strategier, reklam, press, Hockey VM / Skoda, lösningen som gör Octavia större än Golf osv.

Därtill innehåller boken en rejäl dos Skodahistoria. Från starten, cykeln Slavia (L&K) 1895, till Skoda Superb. Med kommentarer och bilder på det mesta som lämnat fabrikerna i Mlada Boleslav, Kvasiny, Vrchabli och Plzen. Här finns en monsterplog, en lastbil för transport av öltunnor, en militärambulans och så en imponerande bilproduktion sedan 1905. Däribland en handfull toksnygga cabbar.

Läsaren bjuds även på helt unik kunskap om Skoda. T.ex om tillfället när ledningen tackade nej till Ferdinand Porsches ritningar på "Folkan". Eller om dragkampen mellan VW och Renault om Skodas framtid.

Du finner mer information om boken på förläggarens hemsida www.poem.se.

Hälsningar
Urban Larsson